De blankofficier

In het vorige bericht kondigde ik aan dat ik iets meer zou zeggen over de theaterproductie.

Vier jaar geleden was ik voor de eerste keer in Suriname. Ik bezocht een tentoonstelling in Fort Zeelandia. Er hingen schitterende posters met plaatjes die rond 1840 gemaakt waren, in de eerste plaats als toverlantaarnplaatjes. Het leek een soort stripverhaal. En dat verhaal gaat over een Nederlander, een jongeman, die naar Suriname is getogen om daar een glanzende carrière op te bouwen. Hij is in Nederland mislukt, heeft veel schulden gemaakt en denkt dat Suriname hem een gouden toekomst zal bezorgen. Dat valt vies tegen. Hij kan niet tegen de hitte, gruwt van al die muggen en het is vanaf het begin duidelijk dat er van een loopbaan niets terecht zal komen. De schrijver, meneer Winkels, vertelt zijn verhaal op een luchtige wijze. De hoofdfiguur, Pret genaamd (!), is een loser eerste klas. Hij krijgt een baan als blankofficier en bakt er helemaal niets van. Een blankofficier moet het toezicht houden over de slaven. Hij is geen officier, maar het woord is afgeleid van het Engelse over-seeer (toezichthouder).

Het lukte niet meteen mijn theaterversie van het verhaal in Nederland geproduceerd te krijgen. Tijdens de coronatijd zocht ik contact met de voorzitter van de Afro-Surinaamse organisatie alhier, mevrouw Siegmien Staphorst. Zij was meteen enthousiast over het plan. We hebben ons gewend tot de Nederlandse Ambassade en die heeft onze subsidieaanvraag gehonoreerd. Het wordt een gezamenlijke theaterproductie van de reeds 75 jaar bestaande organisatie hier, NAKS geheten, en de Nederlandse stichting Vlechtwerk.

Bij de voorbereiding werd al snel duidelijk dat we niet alleen het verhaal van Winkels gaan vertellen. Er komen ook momenten in de voorstelling waarin de spelers als het ware commentaar geven: wat betekent het verhaal voor hen nu, bijna twee eeuwen later. Alle rollen zullen gespeeld worden door zwarte acteurs. Er zal muziek gemaakt worden in de voorstelling, er zal gezongen worden, en gedanst. De voorstellingen zullen plaatsvinden in het gebouw van NAKS. Première 9 december 2022. Ik zal het stuk regisseren samen met acteur Maikel van Hetten.

Inmiddels zijn de audities achter de rug. We hebben een prachtige cast samengesteld. Het avontuur kan beginnen!

2 Comments on “De blankofficier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *