Het proces

De tijd schrijdt voort. Al een maand heb ik niets van me laten horen. Dat komt misschien ook omdat na de eerste indrukken het bijna gewoon wordt in een land als Suriname te wonen. Hoewel…

Niets gaat hier vanzelf. In Nederland ook niet altijd, maar dit land spant in vergelijking wel de kroon. Het komt misschien door het klimaat of door de afstanden, zeker binnen Paramaribo, maar elke handeling kost tijd en energie. Even op je fietsje stappen om een boodschap te doen is er niet bij. Ik fiets hier wel, maar in het centrum van de stad is dat bijna onmogelijk door het drukke en chaotische verkeer dat rakelings langs je voorbijraast. Dus vervoer gaat meestal per taxi. Die zijn relatief goedkoop hier.

Deze gang van zaken is zeker van invloed op de theaterproductie waarvoor ik hier ben. Dat gaat zeker niet van een leien dakje. Eerlijk gezegd ben ik soms wel eens bang geweest dat we de première niet gaan halen. In Nederland heb ik zo mijn contacten. Even een telefoontje, een afspraak maken en het is zo gepiept. Zo werkt het hier niet. Wij hadden bijvoorbeeld een paar weken geleden een afspraak gemaakt met een kleermaker om wat kostuums in elkaar te zetten. We hadden de stof al in ons bezit. Dus daar hoefde hij niets aan te doen. Hij zou wel een offerte sturen. Die kwam alsmaar niet. Nogmaals gepolst. Nee, het zou allemaal in orde in komen. Deze week bleek dat er niets aan gedaan was. En dat zo kort voor de première. Maikel heeft de stoffen weer mee naar huis kunnen nemen.

Maar een absoluut lichtpunt is het theaterteam van NAKS, de culturele organisatie hier. Ze lossen alles op, ook dit probleem. Intussen zijn er ook via dit team goede afspraken gemaakt voor het decor, voor licht en geluid. De spelers krijgen zelfs headsets en daarmee blijven we ook nog binnen de begroting.

De cast is zonder meer enthousiast te noemen. Maar de aanwezigheid is vaak een probleem. Men is in Suriname gewend om te laat te komen. Ook hebben de acteurs hier vaak een baan of meer banen om wat geld te verdienen. Ik heb in Nederland heel vaak met amateurs gewerkt. Die waren vaak voor een repetitie verhinderd vanwege vakanties of bruiloften en partijen. Hier zijn ze vaak verhinderd, omdat er gewerkt moet worden. Eén acteur heeft zich moeten terugtrekken omdat hij het niet meer met zijn cateringbedrijf kon combineren. We hebben dit binnen de groep kunnen oplossen.

De komende weken gaan beslissend worden. Een spannende tijd. Met de première op 9 december in het gebouw van NAKS. Waarschijnlijk in aanwezigheid van de ambassadeur en cultureel attaché Tessa Leuwsha. Gelukkig is mijn rechterhand en grote vriend Aart van der Kuijl hier gearriveerd. Hij helpt mij waar hij kan. Een geweldige steun.

We blijven enthousiast!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *